’Wat lief, dank je wel! Ik stond op het punt om de Chinees te bellen. Heerlijk!’
Eduard was zelf nog zwak van een heftige operatie toen zijn vrouw Marleen onverwachts werd opgenomen in het ziekenhuis. Dus toen de buurvrouw voor zijn neus stond met een schaal dampende lasagne voor hem en de kinderen was hij maar wat blij.
Met samenwerken is het net zo
Je teamleden kunnen veel op eigen kracht. Maar soms hebben ze een steuntje in de rug nodig. En daar kan jij voor zorgen. Hoe? Ik geef je drie tips.
Tip 1: zorg voor lijm
Om te beginnen: zorg voor een gemeenschappelijk doel waar jullie allemaal energie van krijgen. Dat doel is jullie lijm.
Wees vooral niet te behoudend wanneer je een doel formuleert: Shoot for the moon. Kijk maar eens hoeveel mensen Elon Musk in gang zet met zijn ideeën over zelfrijdende elektrische auto’s en bemande raketten naar de maan. Wat je ook van die plannen vindt: de medewerkers van Tesla gaan ervoor. Met een ambitieus doel krijg je mensen in beweging.
Wat moonshot-projecten kunnen doen voor een afdeling kun je goed zien bij Google X. Teams werken daar aan grote problemen: het energieprobleem oplossen met wind, de gezondheidszorg verbeteren, honger uitbannen. Dat proberen ze met drastische oplossingen en met nieuwe technologie. En allemaal zo snel mogelijk. Liever gisteren dan vandaag.
De aantrekkingskracht van de moonshots van X is enorm: talentrijke mensen staan op de stoep te dringen om er te mogen werken.
Tip 2: spreek je team aan als groep
Behandel je team als collectief, niet als een verzameling individuen. Een mens is een sociaal dier: we willen bij een groep horen. Speel daarop in: spreek je team aan als groep. Zeg niet ik of jij, maar wij en jullie. Obama had Yes, we can als motto bij de verkiezingen. Wat denk je, was hij net zo succesvol geweest met Yes, I can als motto?
Jaap, leidinggevende bij een verzekeringsmaatschappij in Utrecht, ging eens letten op zijn woordkeus en het uitproberen in de praktijk. Tijdens teamoverleggen sprak hij de aanwezigen als groep aan. ‘Wat kan ik voor jullie doen?’, vroeg hij aan een projectgroep die zijn hulp zocht. ‘Hoe gaan we dit aanpakken?’, zei hij tegen zijn managementteam.
Na een tijdje viel hem iets op: de teamleden werkten daadwerkelijk meer samen. Ze deelden ideeën en tips. Ze boden elkaar hulp aan. En vierden samen de successen van het team.
‘We zouden het zo kunnen doen.’ sprak het teamlid dat bekend stond om zijn solistische aanpak.
‘We hebben met zijn allen toch nog de deadline gehaald!’ zei de opgeluchte projectleider.
Tip 3: gebruik de ongeschreven regels
Groepen mensen hanteren ongeschreven regels, net als een zwerm vogels. Zo laten we alles soepel verlopen.
Als je naar je team kijkt zie je die regels aan het werk. Als Lodewijk het woord neemt, is de rest van de groep niet meer gefocust. Wanneer Lilianne tegen een voorstel is, is de rest ook van mening dat het een slecht plan is. Ontdek de regels en speel er mee.
Leuke tips. Maar ik heb ook minder functionerende mensen in mijn team. Die moet ik toch wel individueel aanspreken?
Laten we helder zijn: van mensen die niet functioneren, moet je afscheid nemen. Het gesprek daarover ga je met die medewerker individueel aan. En je bespreekt het met je team: zo maak je duidelijk wat je belangrijk vindt, je zet de norm en de anderen zien dat je ingrijpt als dat nodig is.
Je team als uitgangspunt nemen betekent niet dat je met niemand meer een individueel gesprek voert, of dat je alles in het teamoverleg doet. Het betekent dat je je team centraal stelt.Zo bereik je de resultaten bereikt die jullie willen bereiken.
Het probleem is alleen: mijn teamleden hebben inhoudelijk eigenlijk niet veel met elkaar te maken
Luister, als jullie echt niets met elkaar te maken hebben, moet je jezelf ook geen team noemen. Maar kijk nog eens naar die ambitieuze doelstelling waarmee we begonnen. Leveren jullie daar niet allemáál op de een of andere manier een bijdrage aan? Bespreek het eens tijdens een teamoverleg. Hoe draagt ieder van jullie een steentje bij aan het doel van jouw afdeling? Waarom zijn jullie hier komen werken? Zo kun je ontdekken wat jullie gemeenschappelijk hebben en hoe jullie elkaar nodig hebben.
De drie sleutels voor een goede samenwerking voor je op een rij
Geef je team een stip aan de horizon met een gemeenschappelijk, ambitieus doel. Spreek je team aan als collectief. En speel met de ongeschreven regels. Dan gaat je team beter samenwerken.
En nu?
Trek je agenda en plan een écht teamoverleg.